kategorije pretrage

Kuglasti zglobovi i selen blokovi

AKTIVNA SIGURNOST AUTOMOBILA

Kuglasti zglobovi i selen blokovi, presudni za upravljivost i sigurnost

Na tehničkom pregledu detaljno se provjerava stanje vitalnih dijelova podvozja, jer njihova neispravnost ugrožava aktivnu sigurnost i upravljivost automobila te izaziva ubrzano i nepravilno trošenje guma…

Ovjes kotača na vozilu je skup elemenata kojima je osnovna zadaća da prenesu silu kotača na karoseriju te osiguraju sigurno upravljanje i kočenje vozilom. Za ispravno funkcioniranje sklopa zadužen je niz elemenata koji moraju biti ispravni i dobro usklađeni. Vožnja po neravnoj cesti, punoj rupa nije dobra za vitalne dijelove podvozja. Udarci s ceste se preko guma prenose na naplatke, potom na ležajeve kotača, glavčinu, kuglaste zglobove, ramena, opruge, amortizere, gumene oslonce.

Svakim udarom povećava se dinamičko opterećenje, koje s vremenom može dovesti do većeg ili manjeg oštećenja. Najugroženiji su kuglasti zglobovi, ležajevi, amortizeri i gumeni oslonci, a istodobno se remeti geometrija kotača. Zbog oštećenja nastaju zazori i gubitak preciznosti u spojevima, što remeti upravljanje i stabilnost, a u težem slučaju može nastati odvajanje, lom i otkaz koji izravno izazivaju veliku opasnost u prometu.

Više o ovoj temi pročitajte na sljedećoj poveznici:

https://autoportal.hr/servis/kuglasti-zglobovi-i-selen-blokovi-presudni-za-upravljivost-i-sigurnost/

 

Kontakti