kategorije pretrage

Ugradnja dodatnih spojlera

Iako je njihova funkcionalnost upitna, dodatne spojlere je moguće ugrađivati!

Funkcija aerodinamičnih spojlera na prednjem i stražnjem dijelu automobila je povećanje sile prianjanja kotača na podlogu pri velikim brzinama, stvaranjem negativnog uzgona, ali to treba napraviti stručno i u skladu s propisima, a pritom se povećava, a ne smanjuje otpor zraka…

Postavljanje dodatnih ‘sportskih’ spojlera mnogima je nezaobilazna stavka pri tuniranju automobila. Automobil zbog toga možda ljepše, atraktivnije izgleda i navodno brže ide i bolje leži (to je najčešće potpuno pogrešno i štetno). Pritom se zanemaruje da dodatni spojleri mogu štetno utjecati na sigurnost, posebice pješaka, biciklista, motociklista…, koje, u slučaju naleta, mogu dodatno ozlijediti. Nepovoljno djeluju i na sigurnost pri naletu na drugi automobil.

Zbog toga, opravdano, zbog nelegalno, najčešće i nestručno postavljenih spojlera nećete proći tehnički pregled, a ako su naknadno ugrađeni, policija vas može isključiti iz prometa.

Zbog toga se na automobil smiju ugrađivati samo odobreni dodatni spojleri, sa adekvatnom dokumentacijom i kroz postupak ispitivanja vozila.

Više o ovoj temi pročitajte na sljedećoj poveznici:

https://autoportal.hr/tehnika/naknadno-ugradeni-spojleri-i-krila-donose-vise-stete-nego-koristi-a-mogu-biti-opasni/

 

Kontakti