kategorije pretrage

I/7, broj: 325-1/97

Zagreb, 21/04/1997


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA - S V I M A -

PREDMET: Tehnički pregled i prva registracija vozila sa sjedalima koja nisu okrenuta u smjeru vožnje

Na temelju učestalih upita iz stanica za tehnički pregled vozila o sjedalima i pojasevima na njima, dostavljamo vam upute kako postupati prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila koja imaju okretna sjedala, odnosno kako postupati s vozilom čija su sjedala čvrsto postavljena ali nisu okrenuta u smjeru vožnje.

U pojedinim osobnim automobilima (najčešće s oblikom karoserije "Karavan"), mogu se dokupiti dodatna sjedala koja se postavljaju u prtljažni prostor automobila. Uobičajeno je da su takva sjedala okrenuta suprotno pravcu vožnje ili da gledaju bočno od pravca vožnje. U svakom slučaju prilikom prvoga tehničkog pregleda i registracije takvog osobnog automobila i ta sjedala treba brojiti u mjesta za sjedenje. Ako je pri tome ukupan broj mjesta za sjedenje veći od devet (zajedno s vozačem), takvo vozilo treba registrirati kao autobus. Prilikom prve registracije ovakvih osobnih automobila ne treba zahtijevati postojanje sigurnosnih pojaseva na takvim sjedalima jer se to, za sada, ne zahtijeva Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

Na sljedećim fotografijama prikazan je osobni automobil VOLVO 850 ESTATE kojem se u prtljažni prostor mogu postaviti dva dodatna sjedala okrenuta suprotno smjeru vožnje. Prilikom prve registracije takvog vozila, ako je ovaj opremljen ovim dodatnim sjedalima, u prometne dokumente, u rubriku "Mjesta za sjedenje" treba upisati sedam sjedećih mjesta.

Kod pojedinih osobnih automobila (najčešće s oblikom karoserije "Limuzina -kombi") i kombiniranih automobila, sjedala se mogu okretati u raznim smjerovima, neovisno o pravcu vožnje.

Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama ne zabranjuje da takva sjedala postoje u vozilima te se kao takva mogu smatrati ispravnima.

U slučaju kad je riječ o prvoj registraciji osobnog automobila s više redova sjedala - tri i više, naglašavamo da sigurnosni pojasevi na najmanje tri točke vezivanja moraju postojati samo u prvom redu sjedala i to na bočnim sjedalima (sjedalima do bočnih vratiju). Srednje sjedalo, u prvom redu sjedala na osobnim automobilima, može biti izvedeno na najmanje dvije točke vezivanja. Sva ostala sjedala u osobnom automobilu (u drugom i trećem redu) ne moraju imati sigurnosne pojaseve već samo priključke gdje bi se ovi mogli ugraditi.

Ako je riječ o prvoj registraciji kombiniranog automobila onda, takav automobil prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, za sada, ne mora imati pojaseve na niti jednom sjedalu.

Na sljedećim fotografijama prikazani su presjeci automobila VOLKSWAGEN SHARAN i VOLKSWAGEN CARAVELLE s zakretnim prvim i drugim redom sjedala.

Kod autobusa je uobičajena izvedba čvrstih sjedala koja nisu okrenuta u smjeru vožnje. Takva sjedala se susreću na autobusima svih namjena i prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, takva sjedala nisu zabranjena. Autobusi, za sada, ne moraju imati pojaseve za vezivanje na sjedalima.

Na sljedećim fotografijama prikazana su sjedišta na gradskom i turističkom autobusu koja su okrenuta suprotno od smjera vožnje.

Treba istaknuti da se razna dodatna sjedala mogu postaviti u svaki automobil i da je u određenim trenucima teško zaključiti da li se radi o tvorničkoj izvedbi ili o naknadnoj ugradnji sjedala. Ako nadzornik posumlja u kvalitetu sjedala koja su ugrađena u vozilo onda temeljem Pravilnika o ispitivanju vozila, isto može uputiti na snimanje vozila za potrebe ispitivnja gdje će mu jednoznačno biti određen broj sjedala.

Naknadna ugradnja sjedala u vozilo kategorije M1 (osobni automobil) ne može biti proizvoljna, budući da je podložna zahtjevima Pravilnika ECE-R17 (Čvrstoća i pričvršćenje sjedala u vozilima kategorije M1). Osobni automobil s naknadno ugrađenim sjedalima svakako treba uputiti na ispitivanje vozila.

Također treba naglasiti da će u skoroj budućnosti, stupanjem na snagu novog Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, svi osobni automobili koji se prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj morati imati ugrađene pojaseve na svim mjestima za sjedenje. Također, uvođenjem provjere homologacijske podobnosti vozila koja se uvoze i prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj, prema pravilniku ECE-R16 (Sigurnosni pojasevi), sigurnosne pojaseve će morati imati vozila sljedećih kategorija: L5, M1, M2, M3, N1, N2 i N3.

Ove upute vrijede samo za vozila koja dođu na prvu registraciju u Republiku Hrvatsku. Ovim uputama prestaju vrijediti sve prethodne upute Centra za vozila Hrvatske na temu sjedala koja nisu okrenuta u pravcu vožnje.

Sa štovanjem!

 

D I R E K T O R

Stipo Lozić-Baškarad, dipl. inž.

 

Kontakti