kategorije pretrage

I/7, broj: 547-1/97

Zagreb, 13/06/1997


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA - S V I M A -

PREDMET: Tehnički pregled mopeda

Na temelju upita iz stanica za tehnički pregled vozila kako postupati prilikom tehničkog pregleda mopeda, dostavljamo sljedeće tumačenje:

Problem razlikovanja mopeda od motocikla uglavnom nastaje zbog nepoznavanja najveće brzine, a upravo je najveća brzina vozila jedan od osnovnih kriterija prema kome se moped razlikuje od motocikla. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (N.n. 59/96), moped je vozilo na motorni pogon s dva ili tri kotača čiji radni obujam motora nije veći od 50cm3 i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 50 km/h.

Prema tome da bi neko vozilo bilo kategorizirano kao moped, uz uvjet da ima dva ili tri kotača, nadzornik tehničke ispravnosti vozila dužan je iz donesene dokumentacije vozila provjeriti kolika je zapremina motora i kolika je najveća brzina tog vozila. Podatak o zapremini motora i o najvećoj brzini mora biti upisan u pripadajuće dokumente tj. u račun ili u listu tehničkih podataka. Ako neki od podataka bitnih za kategorizaciju vozila u moped nedostaje (podatak o zapremini motora ili o najvećoj brzini), vozilo se ne smije registrirati.

Ako se vozilo želi kategorizirati kao moped zapremina motora mora biti manja ili jednaka od 50 cm3 (V L 50 cm3) i istodobno najveća brzina vozila mora biti manja ili jednaka od 50 km/h (v L 50 km/h). Oba uvjeta moraju biti zadovoljena.

Ako samo jedan uvjet nije zadovoljen, npr. zapremina motora je manja od 50 cm3 ali je najveća brzina veća od 50 km/h, vozilo mora biti kategorizirano kao motocikl.

Sa štovanjem,

 

D I R E K T O R:

Stipo Lozić-Baškarad, dipl. inž.

Kontakti