kategorije pretrage

NEVAŽEĆA OKRUŽNICA ZAMIJENJENA SA OKRUŽNICOM


I/7, broj: 2975-1/2004

Zagreb, 29/10/2004


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA S V I M A

PREDMET: Pregled vozila za zadovoljavanje posebnih uvjeta vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe

Predmet: Pregled vozila za zadovoljavanje posebnih uvjeta vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet - Odjela za promet, upućena nam je zamolba da obavijestimo sve stanice za tehnički pregled vozila na području grada Zagreba, o postupanju prilikom pregleda osobnih automobila namijenjenih za autotaksi prijevoz, kada se takvim vozilom polaže ispit za autotaksi vozača.

Naime, Pravilnikom o posebnim uvjetima kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe ("Narodne novine" broj 111/03 i 148703), među ostalim je propisano koje uvjete mora zadovoljiti osobni automobil za autotaksi prijevoz. U slučaju kada se pomoću takvog vozila tek želi polagati ispiti za autotaksi vozača, među ostalim, treba donijeti potvrdu da vozilo zadovoljava postavljene posebne uvjete. Međutim, kako takva vozila još nisu opremljena odgovarajućom opremom za taksi vozila, potvrda bi se uvijek izdavala kao negativna.

Stoga, u slučaju pregleda osobnih automobila za autotaksi prijevoz ali samo kada se takvim automobilom treba polagati ispit za autotaksi vozača, vozilo ne treba ispunjavati sljedeće uvjete:

a) ugrađen taksimetar odobrenog tipa, umjeren i postavljen na korisniku vidljivom mjestu u vozilu,
b) ovjeren cjenik autotaksi usluge, postavljen na korisniku vidljivom mjestu u vozilu,
c) ugrađenu svjetleću oznaku "TAXI" na krovu vozila, koja mora svijetliti kada je vozilo slobodno za vožnju,
d) na svjetlećoj oznaci "TAXI" istaknut evidencijski broj taksi prijevoznika.

Ostale tehničke uvjete koji se zahtijevaju za vozila koja se prvi puta nabavljaju i stavljaju u autotaksi promet (broj vrata, stražnja maglenka, svi pokazivači pravca, svi sigurnosni pojasevi, svi nasloni za glavu, klima-uređaj, ABS, zračni jastuci, treće stop svjetlo, EURO kuka - ako postoji i zapremina prtljažnika veća od 350 litara), moraju ispunjavati i vozila kojima će se tek obavljati autotaksi prijevoz, a njihov vlasnik pomoću tog vozila polaže ispit za autotaksi vozača.

Sukladno uobičajenoj praksi, ovu uputu dostavljamo svim stanicama za tehnički pregled vozila koje također mogu postupati na ovakav način, ako se u njihovom gradu traži potvrda o ispunjavanju posebnih uvjeta za autotaksi prijevoz prilikom polaganja ispita za autotaksi vozača.

S poštovanjem!
Predsjednik Uprave:
dr.sc. Jakša Topić, dipl.ing.

Privitak:

(1. Dopis Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet - Odjel za promet )

Predmet:Primjena Pravilnika o posebnim uvjetima kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe Postovani g.Kalauz,

Temeljem čl.3. Pravilnika o posebnim uvjetima kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe (NN 111/2003) propisano je da osobni automobil namijenjen za autotaksi prijevoz mora, između ostalog, imati:

  • na krovu ugrađenu svjetleću oznaku "TAXI" s evidencijskim brojem,
  • ugrađen taksimetar i
  • ovjeren cjenik autotaksi usluge

Prilikom polaganja ispita za autotaksi vozače kandidati su dužni praktićni dio ispita obaviti na vozilu koje bi trebalo zadovoljavati sve uvjete iz navedenog Pravilnika, osim ovih uvjeta koje sam naveo, jer oni nisu neophodni za provođenje ispita, već su nužni samo za postojeće autotaksi prijevoznike.

Ujedno se zahvaljujem na uvažavanju moje sugestije da autotaksi prijevoznici koji jos nisu poćeli s radom nisu dužni imati na krovu ugradenu svjetleću oznaku "TAXI" s evidencijskim brojem.

S obzirom na to molim Vas da i sada imate razumijevanja, te obavijestite Stanice za tehnički pregled vozila na području Grada Zagreba da od kandidata za autotaksi vozače ne zahtijevaju navedene uvjete.

NEVAŽEĆA OKRUŽNICA ZAMIJENJENA SA OKRUŽNICOM


Kontakti