kategorije pretrage

I/12, broj: 2163-1/2005

Zagreb, 19/07/2005


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA S V I M A

PREDMET: Informacije o izradi informatičkog programa za rad stanica za tehnički pregled vozila – peta obavijest – Antivirusni program

U prvoj obavijesti o informatičkom programu od 11.03.2005. spomenuto je da će programsko rješenje tvrtke INTER-NET biti pisano Microsoft razvojnim alatima, te će i sam program raditi na Windows operativnom sustavu. Da bi cijeli sustav bio i sigurnosno zaštićen, za razliku od dosadašnjih programskih rješenja koja nisu imala posebne zaštite, u prvoj i drugoj obavijesti bilo je preporučeno da svaka STP za sebe kupi neki antivirusni program.

Analizom sigurnosnih zahtjeva cjelokupnog sustava, u svrhu zaštite podataka kako na centralnom serveru u CVH tako i na lokalnim serverima u STP-ima, Centar za vozila Hrvatske donio je odluku da preuzme troškove antivirusne zaštite za lokalne servere u STP-ima kako bi stupanj zaštite podataka bio ujednačen i na najvećoj mogućoj razini. U tom slučaju će svi lokalni serveri u svakoj STP biti redovito nadopunjavani s novom verzijom antivirusnog programa iz Centra za vozila Hrvatske. Nakon analize više različitih antivirusnih rješenja izabran je proizvod tvrtke TrendMicro s kojim i sam CVH ima dobra iskustva.

Što se tiče radnih mjesta u STP-u, u slučaju njihove upotrebe na propisan i dozvoljen način, vjerojatnost zaraze virusima i raznim drugim štetnim programima gotovo da i ne postoji. To znači da ako se na računalima u STP izvode samo programi uključeni u jedinstveni informatički sustav, te se na radna mjesta ne instalira nikakav drugi program, odnosno ne spajaju nikakvi dodatni sigurnosno rizični periferni uređaji (poput USB diskova, mrežnih adaptera) i ne spaja na internet ili se unose podaci s medija (CD i slični nosači podataka) i slično, onda se sa vrlo velikom sigurnošću može reći da nikada neće doći do "infekcije virusima" radnih mjesta u STP. U tom slučaju stanice za tehnički pregled ne moraju nabavljati antivirusni program.

Ipak, ako neka STP dodatno želi zaštiti radna mjesta u STP (ponavljamo još jednom, server u STP sa svim podacima će biti zaštićen antivirusnim programom od strane Centra za vozila Hrvatske) onda samostalno može nabaviti odgovarajući program. Ako se ipak dogodi da se neko radno mjesto zarazi s nekim računalnim virusom, zbog nepridržavanja preporučenih sigurnosnih preporuka, onda će sve troškove popravka takvog radnog mjesta (ponovna instalacija operativnog sustava i podešavanje za rad na jedistvenom informatičkom sustavu) snositi stanica za tehnički pregled vozila.

Kontakt osoba za eventualne dodatne informacije ili pojašnjenja je:

Dražen Petrović
Ilica 15/1, Zagreb
Tel: 01/ 4833-444 / kućni 125

 

S poštovanjem!

PREDSJEDNIK UPRAVE:

Ida Laić, dipl. oec.

Kontakti