kategorije pretrage

I/7, broj 963-1/2008

Zagreb, 04/04/2008


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA S V I M A

PREDMET: Ispitivanje vozila za koje vlasnici tvrde da su napravljena samogradnjom

U stanicama za tehnički pregled vozila koje obavljaju ispitivanje vozila ponekad se na ispitivanju pojavi vozilo (najčešće laka prikolica) sa kojeg vlasnik ukloni sve indetifikacijske (tvorničke) oznake, izbriše tj. izbrusi originalni broj šasije i želi da se njegovo vozilo ispita kao samogradnja, tj. tvrdi da je on sam napravio to vozilo.

U ovakvim slučajevima, ako je ovlašteni ispitivač u mogućnosti prepoznati da nije riječ o samoizgrađenom vozilu, treba upozoriti vlasnika vozila da potvrda o ispitivanju takvog neće glasiti na SAMOGRADNJU, već će se takvom vozilu utvrditi svi točni tvornički podaci vozila, uključivši i stvarnu marku vozila.

Ovako dobivena potvrda o ispitivanju služi samo za utvrđivanje tehničkih podataka vozila, a ne kao vlasnički dokument. Da bi vlasnik dokazao da je vozilo njegovo tj. da bi se vozilo registriralo potreban mu je neki dokument poput računa, kupoprodajnog ugovora, eventualne carinske deklaracije i slično.

U postupku označavanja lake prikolice s registracijskom tablicom osim računa i kupoprodajnog ugovora priznaje se i izjava vlasnika sa dva svjedoka ovjerena kod javnog bilježnika. Izjava treba glasiti na točne podatke vozila utvrđene potvrdom o ispitivanju vozila. *izvan snage od 2.11.2019.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA UPRAVE:
Ida Laić, dipl.oec.

Kontakti