kategorije pretrage

III/9, broj: 134-1/10

Zagreb, 12/01/2010


STANICAMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA -SVIMA-

PREDMET: Video nadzor –odgovori na najčešća pitanja

Poštovani,

dostavljamo odgovore na najčešća pitanja koja su se pojavila uvođenjem videonadzora u STP-ima u RH.

1. Treba li slikati vozilo na redovnom TP-u ako je već bilo slikano na PTPK koji je obavljen netom prije redovnog TP-a?

Da. Preporuča se nadzornicima da kod obavljanja PTPK,vozilo slikaju dva puta kako bi jednu sliku pridružili PTPK-u, a drugu redovnom tehničkom pregledu.

2. Može li se na terenu slikati uzastopce više vozila, zatim provesti postupak tehničkog pregleda nad njima, te nakon pregleda vozila, rezultate TP-a i slike vozila unijeti u računalo?

Da. Kako bi se uštedilo na vremenu, dozvoljeno je, pri obavljanju TP-a na terenu, uzastopce slikati određen broj vozila koja će biti pregledana.
Upozorenje:
Pridruživanje slika pripadajućim tehničkim pregledima raditi s osobitom pozornošću kako se ne bi desilo da se, pri unosu rezultata tehničkih pregleda za određeno vozilo, tom tehničkom pregledu pridruži slika nekog drugog vozila.

3. Treba li vozilo s oblikom karoserije "OTVORENO S CERADOM" ili sl., pristupiti TP s ceradom?

Ne. Cerada je montažni uređaj na vozilu i kao takvog ga ne treba zahtijevati na tehničkom pregledu.

4. Treba li ponovno slikati vozilo koje je palo na TP-u zbog naljepnice na reg. pločici?

Da. Svaka neispravnost na vozilu koja se može vidjeti na slici vozila zahtijeva ponovno slikanje tog vozila na ponovljenom TP-u s otklonjenom neispravnošću (neki primjeri: naljepnice na registarskoj pločici, zatamnjeno vjetrobransko staklo, odlomljen retrovizor, nepravilno postavljene ili nedostatak ploča za duga, teška i spora vozila, itd.)

5. Što učiniti kada se na slici vidi neispravnost koja se kod preventivnih tehničkih pregleda (periodičnom tehničkom pregledu ili na PTPK) ne evidentira?

Vozilo zbog takve neispravnosti neće "pasti" na preventivnom tehničkom pregledu, ali svaku takvu neispravnost (bilo da se vidi na slici ili ne) treba evidentirati kroz modul "Zapisnici o neispravnosti" u izborniku "Tehnički pregledi". Takav zapisnik uručuje se vlasniku vozila kako bi znao što mora popraviti prije dolaska na redovni tehnički pregled i kako bi se STP i njeni djelatnici ogradili od odgovornosti za bilo kakvu nezgodu koja bi mogla nastati kao posljedica takvih neispravnosti.

6. Može li se vozilo slikati fotoaparatom izvan tehnološke linije kod ponovljenog TP ukoliko se i izvan tehnološke linije može pouzdano utvrditi da je predmetna neispravnost otklonjena (npr. zamjetna oštećenja rasvjetnih tijela, ispucanost staklenih površina, neispravnosti kod označavanja dugih, teških i sporih vozila i sl.)?

Može, ali samo ako velik broj vozila čeka na tehnički pregled u STP i ako se radi o takvoj neispravnosti čije se otklanjanje može pouzdano utvrditi bez upotrebe kanala tehnološke linije i ostalih uređaja smještenih na tehnološkoj liniji.

S poštovanjem,

Predsjednica Uprave
Ida Laić, dipl.oec.

Kontakti