kategorije pretrage

III/9, broj: 577-1/10

Zagreb, 16/02/2010


STANICAMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA -SVIMA-

PREDMET: Visina Mercedesa Vito i Viano, mjerenje vrelišta na novijim vozilima, naljepnice na uređajima u STP

1. Smije li se na zahtjev vlasnika promijeniti podatak o visini vozila Mercedes Vito i Viano?

Da, ali samo ako za vozila čija VIN oznaka počinje s WDF639... postoje podaci u katalogu vozila u aplikaciji CVH.STP.
Za seriju gore spomenutih vozila čija VIN oznaka počinje s WDF639..., proizvođač je u homologacijskim dokumentima koji su dolazili uz vozilo, navodio netočne dimenzije vozila, odnosno veće visine nego što su u stvarnosti.
Stoga, kada takva vozila pristupe tehničkom pregledu, potrebno je provjeriti stvarni podatak na vozilu, te ga usporediti s prometnim dokumentima i katalogom vozila u CVH STP, te ih prema potrebi ispraviti u računalu i upisati nove dimenzije u napomenu u prometnim dokumentima.
Također, ako stranka zahtijeva promjenu podatka o visini takvog vozila izvan postupka tehničkog pregleda, kroz postupak PROMJENA TEHNIČKIH PODATAKA moguće je na isti način ispraviti netočne podatke o visini vozila.
U napomenu registracijskog lista upisati slijedeći ili sličan tekst:

"UVIDOM U VAŽEĆI KATALOG TEHNIČKIH PODATAKA I PREGLEDOM VOZILA, IZMJENJEN JE PODATAK O VISINI VOZILA"

Ova uputa ne vrijedi za ostale marke i tipove vozila te na vozila koja nisu u izvornom obliku, odnosno koja podliježu ispitivanju (npr. nadograđena ili pregrađena vozila, vozila opremljena pneumaticima koji nisu preporučeni od proizvođača, vozila s promijenjenim karakteristikama elemenata ovjesa, itd.).
Radi lakšeg snalaženja, u dodatku ove okružnice, priloženi su tehnički podaci za vozila na koja se ova tema odnosi.

2. Kako postupiti u slučaju kada se za vrijeme mjerenja vrelišta kočne tekućine na kontrolnoj ploči vozila upali lampica dijagnostike motora?

Skidanjem čepa s posude kočne tekućine, dok je vozilu dat kontakt ili dok motor vozila radi, može se desiti da kod novijih vozila računalo to prepozna kao grešku i da je kao takvu pohrani u svoju memoriju. To će se na kontrolnoj ploči vozila manifestirati kao paljenje žute OBD lampice.
Da bi se to izbjeglo, mjerenje vrelišta kočne tekućine kod novijih vozila treba obavezno raditi s ugašenim motorom i s oduzetim kontaktom.

3. Identifikacijske naljepnice na uređajima za obavljanje Eko-testa, uređaju s valjcima i manometrima za gume.

Kao što je već vjerojatno primijećeno, djelatnici CVH započeli su s lijepljenjem identifikacijskih naljepnica na uređaje - mjerila u javnom prometu: analizatore ispušnih plinova, uređaje za mjerenje zacrnjenosti ispušnih plinova, uređaje s valjcima za ispitivanje kočnih sila i manometre za gume. Te naljepnice na hrvatskom jeziku sadrže podatke o uređaju koje zahtijevaju mjeriteljski propisi.

Uz gore navedene, na nabrojanim uređajima nalaze se i slijedeće naljepnice:

  • a) Tzv. žute naljepnice - služe za ovjeravanje uređaja
  • b) Zaštitne naljepnice - služe za sprječavanje neovlaštenog pristupa mjernom dijelu uređaja
  • c) Naljepnice "KONTROLIRANO" - njima se označava do kada vrijedi kvartalni pregled uređaja u STP-u
  • d) Naljepnice s tehničkim podacima koje je na uređaj postavio proizvođač

Pri radu s uređajem i pri redovitom održavanju uređaja u STP-u (čišćenje, brisanje i sl.), potrebno je paziti da se naljepnice ne oštete. Oštećivanjem bilo koje od gore navedenih naljepnica, uređaj će se smatrati neispravnim i kao takvim se njime ne smije obavljati tehnički pregled.

Odgovornost je voditelja STP-a da upozori sve djelatnike STP-a (čistačice, nadzornike, referente, itd.) o važnosti i čuvanju tih naljepnica. Za ispravnost svih gore navedenih naljepnica odgovoran je voditelj STP-a.

Za sva daljnja pitanja obratite se Pododjelu za tehnički pregled i registraciju, tel.: 01/48 83 641.

Prilog - Visina Mercedesa Vito i Viano

S poštovanjem,

Predsjednica Uprave
Ida Laić, dipl.oec.

Kontakti