kategorije pretrage

III/9, broj: 2434-01/2011

Zagreb, 13/06/2011


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA S V I M A

PREDMET: Upis podataka indeksa brzine i nosivosti za gume

Poštovani,

zbog postepenog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske Unije, kao i zbog usklađivanja rada na terenu, daje se slijedeća uputa za upisivanje dimenzija pneumatika u prometne dokumente.
S obzirom na to da direktiva europske komisije o registracijskim dokumentima za vozila 1997/37/EC uopće ne predviđa polje za unos dimenzija pneumatika, došlo je do potrebe za usklađivanjem podataka u tom polju hrvatskih prometnih dokumenata.

U prometne dokumente svih vozila (prometnu dozvolu i knjižicu vozila) potrebno je upisivati samo dopuštene dimenzije pneumatika.
Dopuštene dimenzije pneumatika vozila su one dimenzije koje dopušta proizvođač vozila ili dimenzije pneumatika koji su naknadno prošli ispitivanje kojim je utvrđeno da se takvi pneumatici mogu postavljati na predmetno vozilo.

Podatke o dopuštenim dimenzijama pneumatika može se naći na:
• samom vozilu na prikladnim naljepnicama na vozilu
• u priručniku za upotrebu vozila
• homologacijskoj dokumentaciji (prvenstveno u COC dokumentu)
• konzultacijama sa stručnim službama CVH.

Prometne dokumente koji sadrže indekse brzine i nosivosti nije potrebno mijenjati, već kod njihove popunjenosti ili zamjene, podatak o pneumaticima treba svesti samo na dimenzije.

Upute za pregled pneumatika na tehničkom pregledu ostaju nepromijenjene i treba ih se strogo pridržavati.
Ukratko, to znači da treba provesti vizualni pregled stanja pneumatika i usporediti indekse nosivosti i brzine s pripadajućim tehničkim karakteristikama vozila kao što je i do sada opisivano u okružnicama i stručnim biltenima CVH.

Treba imati na umu da čak i pneumatici koji su odobreni od proizvođača, u slučajevima kada nisu montirani na adekvatan naplatak, neće moći biti proglašeni ispravnim. Najčešće je riječ o naplatcima zbog kojih kotač strši izvan blatobrana, ili prilikom zakretanja u krajnje položaje dotiče unutrašnjost blatobrana.

Za sve dodatne informacije molimo vas da se obratite u CVH, Pododjel za tehnički pregled i registraciju vozila, tel. 01-4883-641, 01-4817-366, 098-347-187, 098-221-446.

S poštovanjem,

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove
mr.sc. Goran Pejić, dipl.ing

 

Kontakti