kategorije pretrage

III/9, broj: 3493-1/2016

Zagreb, 03/11/2016


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA - S V I M A -

PREDMET: Dani tehničke ispravnosti vozila

Sukladno uobičajenoj praksi stanica za tehnički pregled vozila i stručnih organizacija organizira se preventivno - sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti vozila 2016".

Akcija se provodi u razdoblju od 21.11. (ponedjeljak) do 26.11. (subota) 2016. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila sukladno Programu rada od prijašnjih godina ove akcije.

Akcija ima isključivo preventivno - sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dobrovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Nikakve represivne mjere se ne primjenjuju - dakle neće se kao prethodnih godina akcija održavati i na pojedinim lokacijama na cesti, u suradnji s policijom. Stoga molimo sve STP-e da se pravovremeno uključe u uspješnu realizaciju ovog programa u cilju što većeg odziva vozača na ovu akciju.

Temeljem dosadašnjih iskustava molimo vas da pravovremeno poduzmete odgovarajuće aktivnosti na informiranju vozača o korisnosti cijele akcije koja je besplatna, edukativna i preventivo - sigurnosnog karaktera. Također, vozači će o ovoj akciji biti obaviješteni putem javnih medija, odnosno prilikom redovnog  javljanja Hrvatskog autokluba o stanju na cestama na raznim radio postajama.

Nadalje, u svrhu što veće informiranosti vozača o ovoj akciji, otisnute su brošure i plakati kojim se vozači pozivaju na akciju. Dio tog materijala dostavlja se (ili će se nezavisnom poštom dostaviti) stanici za tehnički pregled vozila, a dio tog materijala već se dijeli vozačima putem autoklubova, policije itd. Svi vozači su informirani o akciji i putem časopisa HAK-a.

Također, sve djelatnike STP-a želimo podsjetiti na okružnicu Centra za vozila Hrvatske I/7, broj: 2719-1/2004 od 28. rujna 2004. godine kada smo svim stanicama za tehnički pregled preporučili da uvijek, u slučaju kada se pojedini vlasnik vozila obrati osoblju stanice sa zamolbom da mu se provjeri tehničko stanje njegovog vozila ili pojedinog sklopa, a u stanici nema drugih vozila, pojedini nadzornici imaju dovoljno slobodnog hoda između pregleda, na tehnološkoj liniji nema gužve te kada postoji dovoljan broj instrumenata koji se mogu iskoristiti za ispitivanje, da se svim takvim strankama iziđe u susret i da se obavi pregled vozila ili sklopa bez ikakve naplate.

Tijekom obavljanja dobrovoljne kontrole tehničke ispravnosti vozila sukladno programu rada molimo vas da vodite evidenciju o pregledanim vozilima koristeći se pri tom dostavljenim obrascem 1. Obrazac 1 je potrebno kopirati u više primjeraka ako smatrate da će u stanicu pristupiti još više vozila od onog koji je predviđen obrascem.

Za ovogodišnju akciju osiguran je poklon za prvih 15.000 vozača koji pristupe akciji - 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla (jedno pakiranje).

Dostava odgovarajuće količine tekućine obavit će se po pojedinim STP, sukladno postotku obavljenih TP u STP te s obzirom na odaziv vlasnika vozila, odnosno vozača prošlogodišnjoj akciji.

Posebno naglašavamo da je potrebno zatražiti od vozača koji ostvare pravo na poklon, da potpišu primitak 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla (jedno pakiranje) i to u Obrascu 2, koji se dostavlja u privitku ove okružnice. Napominjemo da će HAK, po završetku ove akcije, provesti anketu među vozačima koji su sudjelovali u akciji (po metodi slučajnog uzorka) u pogledu njihovog zadovoljstva istom. 

 

 

S poštovanjem,

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove:

mr. sc. Goran Pejić, dipl. ing.

 

Prilog::

  1. Obrazac 1
  2. Obrazac 2

Kontakti