kategorije pretrage

III/10, broj: 1774-01/2017

Zagreb, 02/06/2017


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA - S V I M A -

PREDMET: Naplata poreza na cestovna motorna vozila (CMV) u toku važenja prometne dozvole, oslobođenje poreza na CMV uz predočenje diplomatske iskaznice.

  1. Na koji način postupiti prilikom registracijskog postupka u kojem se uz promjenu podataka iz nekog razloga mijenja i prometna dozvola (svrha popunjavanja 2(3)4(6)8?

U aplikaciji CVH.STP omogućeno je da se, ako se obavlja postupak promjene nekog podatka u toku važenja prometne dozvole, a nije potrebno mijenjati prometnu dozvolu, upiše svrha popunjavanja „samo“ 2. Više nije obavezno upisivati i svrhu popunjavanja 8, ako se istovremeno ne obavlja i produženje važenja prometne dozvole. Iznimno, ako se radi o promjeni korisnika leasinga, obavezno je uz svrhu popunjavanja 2, upisati i 8.

Međutim, ako se mijenja neki od podataka zbog kojeg je potrebno izdati i prometnu dozvolu, obavezno je, bez obzira što se ne obavlja i produženje važenja prometne dozvole upisati i svrhu popunjavanja 8. Navedeno vrijedi za svrhe popunjavanja u kojima se uz 2 upisuju i svrhe popunjavanja 3, 4 ili 6. Nije moguće upisati svrhu popunjavanja npr. 2346, 234, 246.

Kako se porez na CMV naplaćuje jednom godišnje u sklopu registracijskog postupka, u navedenom slučaju će se, u aplikaciji CVH.STP, na kraju postupka pojaviti skočni prozor sa porukom prikazanoj na slici 1. Ovaj prozor se pojavljuje prije prozora naplate poreza na CMV.

Slika 1. Skočni prozor prije prozora sa naplatom poreza na CMV

U slučaju da se navedena promjena radi van postupka produljenja važenja prometne dozvole potrebno je odabrati NE. U ovom slučaju porez na CMV neće biti naplaćen.

U slučaju da se navedena promjena radi zajedno sa produljenjem važenja prometne dozvole potrebno je odabrati DA. U ovom slučaju će porez na CMV biti naplaćen.

 

  1. Na koji način postupiti kada vlasnik vozila posjeduje diplomatsku iskaznicu i pristupi postupku registracije vozila koje glasi na njega?

 

U slučaju kada je stranka oslobođena plaćanja poreza na CMV uz predočenje diplomatske iskaznice na zaslonu će se pojaviti poruka sa slike 2. Ova poruka će se pojaviti prije zaslona naplate poreza na CMV.

Slika 2. Skočni prozor prije prozora sa naplatom poreza na CMV kada je stranka oslobođena plaćanja poreza na CMV uz predočenje diplomatske iskaznice

U slučaju da stranka ne posjeduje važeću diplomatsku iskaznicu potrebno je odabrati NE u suprotnom ako ju posjeduje potrebno je odabrati DA.

Za sve dodatne informacije molimo vas da se obratite u CVH, Pododjel za tehnički pregled i registraciju vozila, tel. 01-4883-641, 01-4817-366, te na brojeve mobilnih telefona djelatnika Pododjela.

 

S poštovanjem,

 

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove

mr. sc. Goran Pejić, dipl. ing.

Kontakti