kategorije pretrage

III/9, broj: 3801-02/2018

Zagreb, 21/12/2018


STANICAMA ZA REDOVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA STANICAMA ZA PREVENTIVNI TEHNIČKI PREGLED VOZILA - S V I M A -

PREDMET: Pojašnjenje okružnice broj III/9, broj: 3801-01/2018 o naknadno ugrađenim dodatnim („dekorativnim“) svjetlima

Zbog učestalih upita nadzornika u svezi ove tematike, donosimo pojašnjenje točke 4. okružnice broj III/9, broj: 3801-01/2017 od 16.11.2018.

1. Smiju li se na vozila naknadno ugrađivati dodatna svjetla?

Sva rasvjetna tijela koja se, u odnosu na serijski proizvedeno vozilo, naknadno postavljaju na vozilo, sukladno članku 276. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN broj broj 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15 i 108/17) i Pravilniku o ispitivanju vozila (NN 152/09 i 8/15), podliježu ispitivanju. Međutim, neke opcije nikako ne mogu proći na postupku ispitivanja, stoga vlasnicima treba pravilno objasniti kako treba postupiti:

  • ako se radi o dodatnim svjetlima koja vlasnik želi atestirati kao prednja pozicijska svjetla, a pale se zajedno sa serijskim pozicijskim svjetlima - ne slati na ispitivanje jer kao takva neće moći proći jer ne zadovoljavaju zahtjeve za takvu vrstu svjetala
  • ako se radi o dodatno ugrađenim svjetlima koja vlasnik želi atestirati kao prednja pozicijska svjetla, a pale se posebnim prekidačem – upoznati vlasnika da se takva vozila mogu uputiti na ispitivanje uz objašnjenje da se takva svjetla mogu razmatrati samo kao radna svjetla koja se koriste u posebnim uvjetima (npr. za potrebe radova na terenu)
  • ako se radi o dodatnim svjetlima koja vlasnik želi atestirati kao radna svjetla, a pale se posebnim prekidačem - uputiti vlasnika da se takva vozila mogu uputiti na ispitivanje

2. Koje uvjete radna svjetla moraju ispuniti kako bi mogla proći postupak ispitivanja?

Ispitivanje ugradnje radnih svjetala provodi se postupkom ispitivanja vozila kroz „mali“ atest.

Tehnički zahtjevi koje treba ispuniti su:

  • svjetla s prednje strane vozila moraju biti bijele boje
  • svjetla moraju biti dobro pričvršćena
  • električna instalacija i električne veze svjetala moraju biti ispravne
  • radna svjetla se moraju paliti posebnim prekidačem koji mora biti označen s oznakom u kojem položaju je svjetlo aktivirano ili isključeno (direktno na prekidaču ili pored njega)
  • prekidač mora biti čvrsto ugrađen u armaturu kabine na dohvat vozaču

Svjetla koja se na vozilo ugrađuju kao radna svjetla ne moraju biti homologirana, s obzirom na to da se radi o svjetlima koja su neobavezna i koja se ne koriste u uobičajenoj vožnji.

Za sve dodatne informacije molimo vas da se obratite u CVH, Pododjel za tehnički pregled i registraciju vozila, tel. 01-4883-641 te na brojeve mobilnih telefona djelatnika Pododjela.

 

S poštovanjem,

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove

mr.sc. Goran Pejić, dipl.ing.

Kontakti