kategorije pretrage

Katalog Jomologia

Jomologia

Jomologia je svima dostupan online katalog tehničkih karakteristika, cijena i vrijednosti novih i rabljenih vozila prodavanih u Republici Hrvatskoj. Ovi podaci rezultat su neprekidnog ispitivanja, prikupljanja i obrade podataka o vozilima koje od 1978. godine obavlja Centar za vozila Hrvatske.

Jomologia nudi izuzetno precizne i bogate podatke o vozilima objektivno slijedeći zakonitosti tržišta i struke. Zbog toga je Jomologia katalog ključni izvor podataka i državnim institucijama, stanicama za tehnički pregled vozila, osiguravajućim i leasing kućama, bankama, tvrtkama za prodaju novih i rabljenih vozila, špediterima, sudskim vještacima, procjeniteljima i drugim korisnicima kojima su precizni podaci o vozilima potrebni u svakodnevnom obavljanju posla.

Katalog se nalazi na web adresi: https://www.jomologia.hr

Cijene i vrijednosti vozila?

Motorna vozila predstavljaju važan čimbenik u imovinskom interesu fizičke ili pravne osobe. Mogu imati veliku cijenu ili vrijednost, stoga je poznavanje cijene ili vrijednosti motornog vozila važan podatak prilikom kupnje ili prodaje vozila, oporezivanja, otpisa vrijednosti, naplate police osiguranja ili drugih radnji na koje vrijednost vozila izravno utječe.

Nabavnu cijenu novog motornog vozila (novonabavnu cijenu vozila) određuje ovlašteni zastupnik pojedine marke vozila, a ona ovisi o tvorničkoj cijeni vozila, operativnim troškovima uvoznika te marži uvoznika i lokalnih distributera vozila. Takve cijene, koje su vezane za aktualni tečaj valute EUR, prikazane su s aktualnim državnim davanjima (carinama, porez na dodanu vrijednost i posebni porez na motorna vozila).

Vrijednosti rabljenih vozila određuju se istraživanjem i proučavanjem hrvatskog tržišta rabljenih vozila tri puta godišnje. Iskazane vrijednosti vozila u prosječnom stanju, su u prosjeku niže prodajne vrijednosti, odnosno one postignute prilikom prodaje vozila.

Istraživanjem tržišta prikuplja se uzorak od preko 50% svih vozila koja su u prodaji na tržištu rabljenih vozila u Republici Hrvatskoj. Dobiveni uzorak se zatim složenim matematičkim modelom obrađuje, a dobiveni rezultat pruža stvaran uvid u katalošku vrijednost vozila na području RH.

Ostatak vrijednosti vozila predstavlja svojevrsnu poveznicu između novonabavne cijene i vrijednosti rabljenog vozila te predstavlja prognozu koliko će neko vozilo vrijediti u budućnosti. Ostatak vrijednosti računa se prema posebnim matematičkim modelima dobivenih opsežnim istraživanjem tržišta te se prikazuje za osobne automobile, motocikle i teretna vozila.

Mogućnosti i alati

 • Vrste vozila u bazi podataka: osobni automobili, motocikli, teretni automobili, priključna vozila, autobusi, traktori, radni strojevi
 • Aktualne cijene i tehnički podaci za nova vozila, kako se pojavljuju na hrvatskom tržištu
 • Vrijednosti rabljenih vozila, obnavljaju se svaka 4 mjeseca
 • Vrijednosti osobnih automobila, teretnih vozila i motocikala do 30 godina starosti
 • Pretraga prema marki, tipu i/ili ostalim tehničkim podacima
 • Pretraga prema JOM-u
 • Korekcija vrijednosti na prijeđene kilometre
 • Detaljni izračun državnih davanja
 • Arhiva cijena i vrijednosti vozila
 • Odabir paketa opreme i dodatne opreme
 • Podrška korisnicima, e-mail i telefonski od 7:00 do 16:00
 • Integracija u aplikacije (API web servis)
 • Više korisnika (istovremeno) na jednom računu
 • Administracija korisnika računa

Prodaja i podrška korisnicima: 01/48 83 642, [email protected]

 

Kontakti